Novament Pla

He llegit amb molt de gust un post relatiu a l’escriptor Josep Pla, així com les aportacions que s’hi ha anat fent en forma de comentaris.

Amb independència de si s’és o no excursionista, la literatura de Pla interessa a molta gent. Afortunadament. A mí també. Però en la vessant d’entendre l’excursionisme que jo tinc, Pla és, simplement, una fita imprescindible, tant pel que fa al’obra relativa al propi País com la que es refereix als seus viatges.

El que em sobta de molts comentaris, tants anys després de la desparició física de Josep Pla, és la insistència de furgar en la seva personalitat, no tant per a intentar comprende-la com, em sembla a mí, per anatematitzar determinades actituts ideològiques o personals.

La gent és ben lliure de fer-ho.

I jo també soc lliure d’expressar la meva opinió: que està d’acord amb un dels comentaristes quan diu que allò que interessa és l’obra feta i no el taranna personal de l’autor.

Malament quan el criteri sobre una obra en concret o sobre una obra completa d’un escriptor es basi en el tarannà personal de l’autor. Per posar un exemple de la cultura castellana, diré que a mí tant me fa quin era el capteniment personal del senyor Camilo José Cela si ha deixat obres com “La Família de Pascual Duarte”.

Sí que m’interessaria, i molt, si el dit senyor Cela fos un polític de professió.

Tant me fa, hi estigui o no d’acord, la visió de la societat o els pensaments personals de Pla.

I tant me fa quin era el capteniment personal de Bosch de la Trinxeria. Ens queda la seva obra.

Tant me fa que determinat poeta andalús fos membre del partit comunista. Els seus poemes m’interessen per ells mateixos i no perque ho digués un comunista.

Ni perque les narracions de Pla siguin d’un conservador al que alguns li volen carregar les tintes.

Observo de ja fa temps la tendència de molts lletraferits de casa nostra a mirar-se excessivament el melic en comptes de treballar per excel·lir en un ofici tan difícil com és escriure.

En el qual Pla, em sembla a mí, va treure matrícula d’honor.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.